pon., 03.09.2018
18:30–19:45
Centrum Interpretacji Zabytku
wstęp 5 zł
Włoski chleb. Mąka i woda
W okolicach Genui każda porcja mąki pochodząca z poletek rozpiętych tarasowo na zboczach gór była na wagę złota, a oliwy było tu więcej niż mąki. Dlatego focaccię, by zwiększyć jej wartość energetyczną, nasączano oliwą, bo wielkiego kawałka chleba nawet najciężej pracujący do rąk nie dostawali, bo go po prostu nie było. Podczas wykładu porozmawiamy o włoskim chlebie i jego regionalnych odmianach.
Cykl Dieta śródziemnomorska. Kulinarne drogi i bezdroża
Pod pojęciem diety śródziemnomorskiej kryje się wszystko, co mieści się w przestrzeni pomiędzy krajobrazem a stołem, dlatego zapraszamy na wykłady poświęcone włoskim kulinarnym mącznym drogom i bezdrożom, bo z doświadczenia wiemy, że czasem to, co najbardziej interesujące, wcale nie kryje się na głównym szlaku. Podczas wykładów poświęconych pizzy, makaronowi i chlebowi zawędrujemy nawet do Chin, Grecji i Nowego Jorku, by pokazać, że dieta śródziemnomorska, wpisana na Listę reprezentatywną niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO, to sprawa wielce skomplikowana.
Prowadzący Bartek Kieżun jest dziennikarzem kulinarnym związanym z magazynem Kukbuk. Z wykształcenia jest antropologiem kultury i absolwentem Szkoły Sommelierów. Współpracuje z Radiem Kraków, serwisem Wirtualna Polska, Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. Prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych. Jest autorem książki Italia do zjedzenia, kulinarnego przewodnika po Włoszech.
Wydarzenie zostało objęte patronatem Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego 2018