Używamy plików cookies do zbierania informacji dotyczących korzystania z serwisu Muzeum Warszawy i jego oddziałów. W każdej chwili możesz zablokować obsługę plików cookies w swojej przeglądarce. Pamiętaj, że zmiany ustawień w przeglądarce mogą ograniczyć dostęp do niektórych funkcji stron internetowych naszego serwisu.

Wydarzenia

pon., 29.07.2019
18:30–19:45

Wykład
Centrum Interpretacji Zabytku
5 zł

Wino – nieodłączny element kultury śródziemnomorskiej

To, że Cypr był jednym z pierwszych miejsc na świecie, gdzie produkowano wino, nie ulega wątpliwości. Jednak specjaliści naukowo zajmujący się winoroślą twierdzą, że winne korzenie tkwią raczej gdzieś na terenach Gruzji i Armenii. Łatwo wyczuć niewielkie napięcie na tym gruncie, gdy historię opowiadają Cypryjczycy. Nie bacząc na międzynarodowe polemiki skupimy się na tych momentach historii wina, które działy się w Śródziemnomorzu.

Cykl wykładów: Dieta śródziemnomorska. Kulinarne drogi i bezdroża

Pod pojęciem diety śródziemnomorskiej kryje się wszystko, co mieści się w przestrzeni pomiędzy krajobrazem a stołem, dlatego zapraszamy na wykłady poświęcone południowoeuropejskim kulinariom, drogom i bezdrożom, bo z doświadczenia wiemy, że czasem to, co najbardziej interesujące, wcale nie kryje się na głównym szlaku. Po wykładach skupiających się wokół o Italii tym razem rozszerzymy nasze zainteresowania w kierunku całego basenu Morza Śródziemnego. Umieszczenie tych konkretnych tematów w szerszym kontekście unaoczni ich obecność w życiu codziennym, w rytuałach oraz ich symboliczne znaczenia. Skupimy się na takich zagadnieniach jak wino, ryż czy produkty, które pojawiły się po podbiciu południa Europy przez wojowników arabskich.

 

Prowadzący: Bartek Kieżun

Jest dziennikarzem kulinarnym związanym z magazynem Kukbuk. Z wykształcenia jest antropologiem kultury i absolwentem Szkoły Sommelierów. Współpracuje z Radiem Kraków, serwisem Wirtualna Polska, Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. Prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych. Jest autorem książki „Italia do zjedzenia”, kulinarnego przewodnika po Włoszech.

Sprawdź pozostałe wykłady poniedziałkowe w Centrum Interpretacji Zabytku

 


Rejestracja na wydarzenie

Rezerwacje on-line na to wydarzenie nie są dostępne.