pon., 24.06.2019
18:30–19:45
Wykład
Centrum Interpretacji Zabytku
5 zł
Ocet – czyli co tak naprawdę podano Chrystusowi na krzyżu
Ocet to przyprawa powstająca z wina podczas fermentacji octowej. Był bazą starożytnego napoju, konserwantem, był też jednym z najdroższych płynów w Europie. Prześledzimy drogę, jaką przebył ocet od czasów Hipokratesa do czasów współczesnych (nie zapominając o carycy Katarzynie) i wyjaśnimy, dlaczego dziś jest pakowany w butelki zaprojektowane przez Giorgetto Giugiaro, który w swoim dorobku ma między innymi pracę nad samochodami marki Ferrari.
Cykl wykładów: DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA. KULINARNE DROGI I BEZDROŻA
Pod pojęciem diety śródziemnomorskiej kryje się wszystko, co mieści się w przestrzeni pomiędzy krajobrazem a stołem, dlatego zapraszamy na wykłady poświęcone południowoeuropejskim kulinariom, drogom i bezdrożom, bo z doświadczenia wiemy, że czasem to, co najbardziej interesujące, wcale nie kryje się na głównym szlaku. Skupimy się na takich zagadnieniach jak historia i kulturowa obecność oliwy, chleba, makaronu, pizzy, wina, octu, ryżu oraz produktów, które pojawiły się po podbiciu południa Europy przez wojowników arabskich i tych, które przypłynęły do Europy z obu Ameryk i na stałe zmieniły obraz diety śródziemnomorskiej.
Prowadzący: Bartek Kieżun jest dziennikarzem kulinarnym związanym z magazynem Kukbuk. Z wykształcenia jest antropologiem kultury i absolwentem Szkoły Sommelierów. Współpracuje z Radiem Kraków, serwisem Wirtualna Polska, Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. Prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych. Jest autorem książki „Italia do zjedzenia”, kulinarnego przewodnika po Włoszech.
Sprawdź pozostałe wykłady poniedziałkowe w Centrum Interpretacji Zabytku