czw., 24.06.2021
18:30–20:00
Debata
Centrum Interpretacji Zabytku
Wstęp bezpłatny
Nowa miejskość Warszawy: Lada | ONLINE
Cykl: Nowa miejskość Warszawy
Lada – jak ma wyglądać lada i żywność naszej zdrowszej przyszłości? Zrównoważona przyszłość miejska opiera się na dążeniu do samowystarczalności żywieniowej i systemów żywieniowych odpowiedzialnych klimatycznie. Jak chcemy i możemy rozwijać odpowiedzialne źródła jedzenia w naszym mieście? Nad czym już pracujemy w tym kontekście? Co możemy i musimy wypracować w tym obszarze w najbliższej dekadzie? Co planuje miasto, co robią mieszkańcy i jakie znaczenie lokalne, europejskie i globalne ma jedzenie? Czy i jak nowy Zielony Ład Europejski i Nowy Europejski Bauhaus zaglądają nam do talerzy?
Wydarzenie odbędzie się na Facebooku Muzeum Warszawy
Goście:
Michał Augustyn – animator, współtwórca dwóch warszawskich ogrodów społecznościowych i Bujnej Warszawy – programu wsparcia miejskiego ogrodnictwa, członek zarządu Pracowni Dóbr Wspólnych
Katarzyna Wrońska – główna specjalistka w Wydziale Wsparcia Innowacji przy Biurze Rozwoju Gospodarczego Urzędu m.st Warszawy, koordynatorka Food Labu działającego w ramach projektu Food Trails poświęconego nowym miejskim politykom żywnościowym i realizowanego we współpracy z SWPS Uniwersytetem Humanistycznospołecznym
Natalia Boitot – inspektor w Zespole Inicjatyw Międzynarodowych przy Biurze Współpracy Międzynarodowej Urzędu m.st Warszawy.Koordynatorka projektów europejskich poświęconym systemom żywnościowym, Food Wave i Food Trails. Wiceprzewodnicząca Grupy Roboczej ds. Żywności w sieci EUROCITIES.
Prowadząca: Marta Żakowska, Muzeum Warszawy, Magazyn Miasta