śr., 30.11.2022
18:00–19:30
Wykład
Centrum Interpretacji Zabytku
5 zł
Kuchnia domowa. Warszawskie sposoby domowego gotowania i jedzenia od średniowiecza do XX w.
Tematem spotkania będzie szukanie specyfiki warszawskiej kuchni i jadania.
Kuchnia domowa – stała się symbolem wszystkiego, co najbardziej swojskie, najcieplejsze, bezpieczne i rodzinne. A przecież domowe jedzenie bywało biedne, smutne i monotonne. Jak gotowano i jadano po domowemu w dawnej i nowszej Warszawie? Spróbujmy prześledzić różne koleje losów miejskiego jadania, kuchni, naczyń i zdarzeń kulinarnych.
Prof. Błażej Brzostek – historyk, badacz historii społecznej i dziejów miast, wydał między innymi książki o życiu robotników warszawskich w latach stalinizmu (Robotnicy Warszawy. Konflikty codzienne, 2002), o przestrzeni publicznej stolicy w epoce Gomułki (Za progiem, 2008), o paralelnej historii Bukaresztu i Warszawy (Paryże Innej Europy, 2015). Mieszka na Żoliborzu, pracuje na Uniwersytecie Warszawskim i w Narodowym Instytucie Architektury i Urbanistyki.
Wykłady stacjonarne kosztują 5 złotych i odbywają się w Centrum Interpretacji Zabytku na Starym Mieście (ul. Brzozowa 11/13). Bilety do nabycia online lub w kasie Centrum Interpretacji Zabytku. KUP BILET NA WYKŁAD STACJONARNY
Wykłady online kosztują 5 złotych, wejściówki do kupienia przez stronę eWejsciowki.pl. Na podany adres e-mail zostanie wysłany link do platformy ZOOM. Na telefonie komórkowym lub tablecie aplikację ZOOM należy wcześniej bezpłatnie pobrać i zainstalować. KUP BILET NA WYKŁAD ONLINE