Używamy plików cookies do zbierania informacji dotyczących korzystania z serwisu Muzeum Warszawy i jego oddziałów. W każdej chwili możesz zablokować obsługę plików cookies w swojej przeglądarce. Pamiętaj, że zmiany ustawień w przeglądarce mogą ograniczyć dostęp do niektórych funkcji stron internetowych naszego serwisu.

pl/en
Wydarzenia

pon., 15.11.2021
18:30–20:00

Wykład
Bliski Wschód od Kuchni
Centrum Interpretacji Zabytku
5 zł

Dolma, sarma i abraq: nie tylko kulinarne dziedzictwo osmańskie w Afryce Północnej i Bliskim Wschodzie | ONLINE

Nie jest tajemnicą, że by zrozumieć odmienności kulturowe najlepiej jest zacząć od kuchni. Smaki, zapachy z historią w tle umożliwiają nam poznanie walorów społecznych, kulturowych i religijnych.

Zapraszamy na spotkanie, podczas których punktem wyjścia do dyskusji będzie tym razem kulinarne dziedzictwo osmańskie w Afryce Północnej i Bliskim Wschodzie, wzbogacone o tureckie przepisy oraz wariacje przypraw z obszaru MENA.

Dr Magdalena El Ghamari – doktor nauk społecznych. Pracownik naukowo-dydaktyczny w Instytucie Nauk Politycznych i Stosunków Międzynarodowych (INPISM) oraz Kierownik Pracowni Bezpieczeństwa Kulturowego Collegium Civitas w Warszawie. Członek Society for Libyan Studies (The British Academy), Zainteresowania naukowe: religia i kultura świata arabsko – muzułmańskiego oraz militarne aspekty bezpieczeństwa (terroryzm). Prywatnie miłośniczka kuchni bliskowschodniej oraz architektury i sztuki Islamu.

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

Wejściówki online do kupienia przez stronę ewejsciowki.pl. Po opłaceniu wejściówki dostaniesz maila z linkiem do wykładu online. Wykład online realizujemy przez platformę ZOOM. Na telefonie komórkowym lub tablecie aplikację ZOOM należy wcześniej bezpłatnie pobrać i zainstalować.

TERMINY I TEMATY KOLEJNYCH WYKŁADÓW:


Sprawdź ofertę wykładów Centrum Interpretacji Zabytków.


Rejestracja na wydarzenie

Rezerwacje on-line na to wydarzenie nie są dostępne.