Używamy plików cookies do zbierania informacji dotyczących korzystania z serwisu Muzeum Warszawy i jego oddziałów. W każdej chwili możesz zablokować obsługę plików cookies w swojej przeglądarce. Pamiętaj, że zmiany ustawień w przeglądarce mogą ograniczyć dostęp do niektórych funkcji stron internetowych naszego serwisu.

Wydarzenia
Zarezerwuj Zarezerwuj Kup bilet

pon, 07.12.2020
18:30–19:45

Wykład
Centrum Interpretacji Zabytku
5 zł

Boza, czyli co pić zimą w Turcji

Hacı Sadık Bey przybył do Stambułu w 1870 roku. Przez sześć lat produkował bozę z fermentowanej kaszy bulgur zanim otworzył własny lokal w dzielnicy Vefa. Ozdobiona kaflami z Izniku pijalnia, bo trudno przecież to miejsce nazwać kawiarnią, prędko zyskała popularność w mieście.

Na wykładzie poznamy historię najbardziej znanego zimowego napoju w Stambule, która zaczyna się na długo przed 1870 rokiem.

 

Cykl wykładów: Stambuł – kulinarny Orient-Express

Leżący na skrzyżowaniu szlaków handlowych Stambuł przez stulecia był jednym z najbardziej różnorodnych religijnie i etnicznie miast na świecie. Sefardyjscy i aszkenazyjscy  Żydzi mieszkali obok zastanych na miejscu chrześcijańskich mieszkańców Bizancjum, Ormian, Greków i Włochów oraz obok muzułmanów, którzy pojawili się tu razem z armią Ahmeda II. Stworzyli razem wspaniałą mieszankę, w której narodowość była kwestią drugorzędną, bo najważniejsza była wspólnota jaka była ich udziałem. 

Splot kultur, narodowości, obyczajów i tradycji doprowadził do powstania niepowtarzalnej atmosfery tego fascynującego miejsca. Podczas cyklu wykładów porozmawiamy o tamtejszej kuchni jako nieodłącznej części kultury Stambułu. Dowiemy się, które kulinarne zwyczaje i tradycje zostały wpisane na listę reprezentatywną niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.

 

Prowadzący: Bartek Kieżun

Jest dziennikarzem kulinarnym związanym z magazynem Kukbuk. Z wykształcenia jest antropologiem kultury i absolwentem Szkoły Sommelierów. Współpracuje z Radiem Kraków, serwisem Wirtualna Polska, Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. Prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych. Jest autorem książki „Italia do zjedzenia”, kulinarnego przewodnika po Włoszech.

 

Sprawdź pozostałe wykłady poniedziałkowe w Centrum Interpretacji Zabytku.

 

Zarezerwuj Zarezerwuj

Rejestracja na wydarzenie

Rezerwacje on-line na to wydarzenie nie są dostępne.