pon., 30.09.2019
18:30–19:45
Wykład
Centrum Interpretacji Zabytku
5 zł
Łączy nas talerz – arabskie wpływy w europejskich kulinariach

Co łączy cukier, pomarańcze, ryż i migdały? Dlaczego jemy lody i co ten smakołyk ma wspólnego ze śniegiem z Etny? Skąd w kuchni sycylijskiej zamiłowanie do łączenia smaków słodkich i kwaśnych w jednym daniu? Odpowiedź jest bardzo prosta – to wpływy arabskie. Gdy przyjrzyjmy się historii okaże się, że to, co nas wszystkich łączy, to talerz. A to już bardzo dobry początek!
Cykl wykładów: Dieta śródziemnomorska. Kulinarne drogi i bezdroża
Pod pojęciem diety śródziemnomorskiej kryje się wszystko, co mieści się w przestrzeni pomiędzy krajobrazem a stołem, dlatego zapraszamy na wykłady poświęcone południowoeuropejskim kulinariom, drogom i bezdrożom, bo z doświadczenia wiemy, że czasem to, co najbardziej interesujące, wcale nie kryje się na głównym szlaku. Po wykładach skupiających się wokół o Italii tym razem rozszerzymy nasze zainteresowania w kierunku całego basenu Morza Śródziemnego. Umieszczenie tych konkretnych tematów w szerszym kontekście unaoczni ich obecność w życiu codziennym, w rytuałach oraz ich symboliczne znaczenia. Skupimy się na takich zagadnieniach jak wino, ryż czy produkty, które pojawiły się po podbiciu południa Europy przez wojowników arabskich.
Prowadzący: Bartek Kieżun
Jest dziennikarzem kulinarnym związanym z magazynem Kukbuk. Z wykształcenia jest antropologiem kultury i absolwentem Szkoły Sommelierów. Współpracuje z Radiem Kraków, serwisem Wirtualna Polska, Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. Prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych. Jest autorem książki „Italia do zjedzenia”, kulinarnego przewodnika po Włoszech.
Sprawdź pozostałe wykłady poniedziałkowe w Centrum Interpretacji Zabytku