pon., 15.11.2021
18:30–20:00
Wykład
Bliski Wschód od Kuchni
Centrum Interpretacji Zabytku
5 zł
Dolma, sarma i abraq: nie tylko kulinarne dziedzictwo osmańskie w Afryce Północnej i Bliskim Wschodzie | ONLINE
Nie jest tajemnicą, że by zrozumieć odmienności kulturowe najlepiej jest zacząć od kuchni. Smaki, zapachy z historią w tle umożliwiają nam poznanie walorów społecznych, kulturowych i religijnych.
Zapraszamy na spotkanie, podczas których punktem wyjścia do dyskusji będzie tym razem kulinarne dziedzictwo osmańskie w Afryce Północnej i Bliskim Wschodzie, wzbogacone o tureckie przepisy oraz wariacje przypraw z obszaru MENA.
Dr Magdalena El Ghamari – doktor nauk społecznych. Pracownik naukowo-dydaktyczny w Instytucie Nauk Politycznych i Stosunków Międzynarodowych (INPISM) oraz Kierownik Pracowni Bezpieczeństwa Kulturowego Collegium Civitas w Warszawie. Członek Society for Libyan Studies (The British Academy), Zainteresowania naukowe: religia i kultura świata arabsko – muzułmańskiego oraz militarne aspekty bezpieczeństwa (terroryzm). Prywatnie miłośniczka kuchni bliskowschodniej oraz architektury i sztuki Islamu.
INFORMACJE PRAKTYCZNE:
Wejściówki online do kupienia przez stronę ewejsciowki.pl. Po opłaceniu wejściówki dostaniesz maila z linkiem do wykładu online. Wykład online realizujemy przez platformę ZOOM. Na telefonie komórkowym lub tablecie aplikację ZOOM należy wcześniej bezpłatnie pobrać i zainstalować.