Używamy plików cookies do zbierania informacji dotyczących korzystania z serwisu Muzeum Warszawy i jego oddziałów. W każdej chwili możesz zablokować obsługę plików cookies w swojej przeglądarce. Pamiętaj, że zmiany ustawień w przeglądarce mogą ograniczyć dostęp do niektórych funkcji stron internetowych naszego serwisu.

pl/en
Wydarzenia

pon., 17.05.2021
18:30–20:00

Wykład
Centrum Interpretacji Zabytku
5 PLN

Z czego są delicje, czyli o historii składników | ONLINE

CYKL: DELICJE WARSZAWSKIE

Cukier, mąka, masło… nie potrzeba wiele, aby stworzyć pyszne ciastko. Jednak za każdym z tych surowców kryje się ciekawa historia, w której odbijają się losy całego świata. Wybierzemy się w podróż po kontynentach – od Indii do Brazylii – i epokach: od średniowiecza po międzywojnie, aby poznać elementy cukierniczej alchemii.

Cykl wykładów poświęconych różnorodnym praktykom biesiadowania, handlu produktami spożywczymi oraz wytwórstwu wybranego asortymentu. Wykłady w oparciu o kwerendę archiwalną i biblioteczną, uwzględniającą historię warszawskich kupców i producentów. Całość łączy historia smaku i rzemiosła cukierniczego w Warszawie widziana w perspektywie luksusowych wyrobów cukierniczych Europy i świata.

 

Prowadzący: Albert Judycki – wnuk założyciela i właściciel warszawskiej Cukierni Lukullus, absolwent Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej UW oraz Akademii Kulinarnej Le Cordon Bleu w Paryżu.

 

Informacje o wydarzeniu online

Wejściówki online do kupienia przez stronę ewejsciowki.pl. Po opłaceniu wejściówki dostaniesz maila z linkiem do wykładu online.

Wykład online realizujemy przez platformę ZOOM. Na telefonie komórkowym lub tablecie aplikację ZOOM należy wcześniej bezpłatnie pobrać i zainstalować.

 

Sprawdź nasze pozostałe wykłady.


Rejestracja na wydarzenie

Rezerwacje on-line na to wydarzenie nie są dostępne.