pon., 17.05.2021
18:30–20:00
Wykład
Centrum Interpretacji Zabytku
5 PLN
Z czego są delicje, czyli o historii składników | ONLINE
CYKL: DELICJE WARSZAWSKIE
Cukier, mąka, masło… nie potrzeba wiele, aby stworzyć pyszne ciastko. Jednak za każdym z tych surowców kryje się ciekawa historia, w której odbijają się losy całego świata. Wybierzemy się w podróż po kontynentach – od Indii do Brazylii – i epokach: od średniowiecza po międzywojnie, aby poznać elementy cukierniczej alchemii.
Cykl wykładów poświęconych różnorodnym praktykom biesiadowania, handlu produktami spożywczymi oraz wytwórstwu wybranego asortymentu. Wykłady w oparciu o kwerendę archiwalną i biblioteczną, uwzględniającą historię warszawskich kupców i producentów. Całość łączy historia smaku i rzemiosła cukierniczego w Warszawie widziana w perspektywie luksusowych wyrobów cukierniczych Europy i świata.
Prowadzący: Albert Judycki – wnuk założyciela i właściciel warszawskiej Cukierni Lukullus, absolwent Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej UW oraz Akademii Kulinarnej Le Cordon Bleu w Paryżu.
Informacje o wydarzeniu online
Wejściówki online do kupienia przez stronę ewejsciowki.pl. Po opłaceniu wejściówki dostaniesz maila z linkiem do wykładu online.
Wykład online realizujemy przez platformę ZOOM. Na telefonie komórkowym lub tablecie aplikację ZOOM należy wcześniej bezpłatnie pobrać i zainstalować.