niedz., 19.09.2021
18:30
Wykład
Europejskie Dni Dziedzictwa
Centrum Interpretacji Zabytku
Skąd się wzięły ciasteczka grylażowe? O wpływach zewnętrznych kształtujących kuchnię polską | ONLINE
Zapraszamy na wydarzenie przygotowane z okazji Europejskich Dni Dziedzictwa. Tegorocznym tematem projektu są Smaki Dziedzictwa. Z tej okazji przygotowaliśmy wykład online Bartka Kieżuna.
Skąd się wzięły ciasteczka grylażowe? Na to pytanie odpowie Bartek Kieżun, opowiadając podczas wykładu online jak kuchnia polska kształtowała się pod wpływem innych tradycji kulinarnych. Poznamy dzieje mazurka, kutii, a także losy królewskich kuchmistrzów. Dziedzictwo ma swój smak! A nawet smaki!
Bartek Kieżun – jest dziennikarzem kulinarnym związanym z magazynem Kukbuk. Z wykształcenia jest antropologiem kultury i absolwentem Szkoły Sommelierów. Współpracuje z Radiem Kraków, serwisem Wirtualna Polska, Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. Prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych. Jest autorem książki „Italia do zjedzenia”, kulinarnego przewodnika po Włoszech.
Wydarzenie online transmitowane na Facebooku Muzeum Warszawy.