śr., 27.11.2019
18:00–19:30
Spotkanie
Centrum Interpretacji Zabytku
wstęp wolny
Portugalia do zjedzenia | Spotkanie autorskie z Bartkiem Kieżunem
Zapraszamy na spotkanie autorskie wokół książki “Portugalia do zjedzenia”, której autorem jest nasz wykładowca Bartek Kieżun – Krakowski Makaroniarz. Spotkanie poprowadzi Agnieszka Kozak, dziennikarka Gazety Wyborczej.
Kontynuujemy spotkania wokół fascynującego niematerialnego dziedzictwa kulturowego wpisanego na Listę UNESCO. Podczas poniedziałkowych wykładów w Centrum Interpretacji Zabytku poznawaliśmy tajniki diety śródziemnomorskiej. Wyróżnienie na liście UNESCO obejmuje wiele państw europejskich całego basenu Morza Śródziemnego – w tym Portugalię i jej tradycje kulinarne.
O książce:
“Portugalia do zjedzenia” to połączenie książki kulinarnej i przewodnika po jednym z najczęściej odwiedzanych europejskich krajów. Znajdują się w niej zarówno fantastyczne przepisy, jak i pasjonujące opowieści o historii i sztuce, które sprawiają, że bacalhau, francesinhai pieczone sardynki smakują jeszcze lepiej.
O autorze:
Bartek Kieżun jest dziennikarzem kulinarnym związanym z magazynem Kukbuk. Z wykształcenia jest antropologiem kultury i absolwentem Szkoły Sommelierów. Współpracuje z Radiem Kraków, serwisem Wirtualna Polska, Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. Prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych. Jest autorem książki Italia do zjedzenia, kulinarnego przewodnika po Włoszech.
Podczas spotkania będzie możliwość kupienia książki oraz zdobycia autografu.
Kiedy: 27 listopada (środa), godz. 18.00
Wstęp: bezpłatne wejściówki do odbioru online i w kasie Centrum Interpretacji Zabytku
Gdzie: Centrum Interpretacji Zabytku, ul. Brzozowa 11/13