pon., 04.10.2021
18:30–20:00
Wykład
Bliski Wschód od Kuchni
Centrum Interpretacji Zabytku
5 zł
Pasta i tażin: kuchenne rewolucje libijskie | ONLINE
Smaki Bliskiego Wschodu od dziesięcioleci goszczą na stołach całego świata. Współcześnie często nawet nie pamiętamy już o ich orientalnym pochodzeniu i ostro – słonych przysmakach. Przepisy przemieszczały się po miastach średniowiecznego islamu, takie jak historie z Tysiąca i jednej nocy, noszone przez podróżników i testowane, zbierane, kopiowane i dostosowywane do lokalnych składników. Wiele z tych przepisów to przodkowie popularnych współczesnych potraw, takich jak baklawa i hummus. Inne w dużej mierze zniknęły z użytku…
Dr Magdalena El Ghamari – doktor nauk społecznych. Pracownik naukowo-dydaktyczny w Instytucie Nauk Politycznych i Stosunków Międzynarodowych (INPISM) oraz Kierownik Pracowni Bezpieczeństwa Kulturowego Collegium Civitas w Warszawie. Członek Society for Libyan Studies (The British Academy), Zainteresowania naukowe: religia i kultura świata arabsko – muzułmańskiego oraz militarne aspekty bezpieczeństwa (terroryzm). Prywatnie miłośniczka kuchni bliskowschodniej oraz architektury i sztuki Islamu.
INFORMACJE PRAKTYCZNE:
Wejściówki online do kupienia przez stronę ewejsciowki.pl. Po opłaceniu wejściówki dostaniesz maila z linkiem do wykładu online. Wykład online realizujemy przez platformę ZOOM. Na telefonie komórkowym lub tablecie aplikację ZOOM należy wcześniej bezpłatnie pobrać i zainstalować.
TERMINY I TEMATY KOLEJNYCH WYKŁADÓW (WIĘCEJ INFORMACJI WKRTÓCE):
- 15 listopada – Dolma, sarma i abraq: nie tylko kulinarne dziedzictwo osmańskie w Afryce Północnej i Bliskim Wschodzie,
- 6 grudnia – Qahwah arabiyya: społeczno: kulturowe spotkanie z Bliskim wschodem przy arabskiej kawie.