pon., 20.09.2021
18:30–20:00
Wykład
Delicje warszawskie
Centrum Interpretacji Zabytku
5 PLN
Od „kremówki” do „kukułki” – najnowsze dzieje warszawskiej sceny cukierniczej | ONLINE
CYKL: DELICJE WARSZAWSKIE
Cykl wykładów poświęconych różnorodnym praktykom biesiadowania, handlu produktami spożywczymi oraz wytwórstwu wybranego asortymentu. Wykłady w oparciu o kwerendę archiwalną i biblioteczną, uwzględniającą historię warszawskich kupców i producentów. Całość łączy historia smaku i rzemiosła cukierniczego w Warszawie widziana w perspektywie luksusowych wyrobów cukierniczych Europy i świata.
Bohaterskie czasy powojenne, smutek późnej PRL, szalone lata 90-te, pierwsze dekady zglobalizowanego XXI wieku. Każdy z tych okresów był na swój sposób wyjątkowy. Przyjrzymy się tym czterem różnym epokom, analizując cukiernicze czasopisma oraz przypatrując się starym i nowym gwiazdom wśród warszawskich cukierni.
Prowadzący: Albert Judycki – wnuk założyciela i właściciel warszawskiej Cukierni Lukullus, absolwent Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej UW oraz Akademii Kulinarnej Le Cordon Bleu w Paryżu.
Informacje o wydarzeniu online
Wejściówki online do kupienia przez stronę ewejsciowki.pl. Po opłaceniu wejściówki dostaniesz maila z linkiem do wykładu online.
Wykład online realizujemy przez platformę ZOOM. Na telefonie komórkowym lub tablecie aplikację ZOOM należy wcześniej bezpłatnie pobrać i zainstalować.