czw., 12.12.2024
18:00–19:30
Wykład
Centrum Interpretacji Zabytku
5 zł
Niematerialna Warszawa: Barszcz ukraiński i inne barszcze. Wykład Agnieszki Kuś
- Czy barszcz może być zielony?
- Jak smakował barszcz podawany na dworze Zygmunta III Wazy?
- Jakie barszcze wolał Józef Piłsudski?
- Dlaczego warto rozmawiać o ukraińskim barszczu w samym centrum warszawskiej Starówki, czyli w Centrum Interpretacji Zabytku?
Podczas spotkania poznamy historię barszczy, porównany najdawniejsze zachowane receptury ze współczesnymi przepisami. Porozmawiamy też o kuchni, jako o dziedzictwie niematerialnym i sposobach na jego ochronę. Będą przepisy!
Spotkanie poprowadzi Agnieszka Kuś, historyczka, varsavianistka i edukatorka kulinarna.
Wykład towarzyszy wystawie „Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska”. Sprawdź harmonogram wydarzeń.
Dostępność: osoby z niepełnosprawnością ruchu