pon., 11.09.2017
18:30–19:30
Wykład
Centrum Interpretacji Zabytku
wstęp płatny
Magiczna kuchnia Meksyku – niematerialne dziedzictwo ludzkości
Definicja dziedzictwa kulturowego cały czas poszerzana jest o nowe znaczenia. To nie tylko materialne świadectwa naszej kultury, ale także szereg tradycji, zwyczajów świątecznych czy umiejętności związanych z tradycyjnym rzemiosłem. W 2008 komitet UNESCO postanowił utworzyć listę reprezentatywną niematerialnego dziedzictwa kulturowego, która na celu ma wyróżnienie na arenie światowej wybranych tradycji z zakresu dziedzictwa niematerialnego.
Podczas wykładu zaprezentowana zostanie tradycyjna kuchnia meksykańska regionu Michoacan wpisana na listę w 2010 r. Bogata tradycja gastronomiczna Michoacan stanowi klucz do zrozumienia specyfiki kultury Meksyku, ukształtowanej przez zderzenie dwóch odmiennych tradycji, Starego i Nowego Kontynentu. Poprzez opowieść o potrawach nasyconych symboliką, metodach ich przyrządzania i kulturze spożywania, poznamy namiastkę historii tego barwnego kraju.
Dominika Dragan-Alcantara, historyczka sztuki, pracuje w Centrum Interpretacji Zabytku Muzeum Warszawy. Osobiście związana z Meksykiem.