śr., 28.09.2022
18:00–19:30
Wykład
Centrum Interpretacji Zabytku
5 zł
Kuchnie i jadanie w Warszawie
Tematem spotkania będzie szukanie specyfiki warszawskiej kuchni i jadania.
Czy było lub jest coś, co stanowi o specyfice tej sfery życia w Warszawie?
Czy ma sens rozważanie o „warszawskości” pierogów albo żurku?
Prof. Błażej Brzostek – historyk, badacz historii społecznej i dziejów miast, wydał między innymi książki o życiu robotników warszawskich w latach stalinizmu (Robotnicy Warszawy. Konflikty codzienne, 2002), o przestrzeni publicznej stolicy w epoce Gomułki (Za progiem, 2008), o paralelnej historii Bukaresztu i Warszawy (Paryże Innej Europy, 2015). Mieszka na Żoliborzu, pracuje na Uniwersytecie Warszawskim i w Narodowym Instytucie Architektury i Urbanistyki.
Informacje praktyczne
Wykład odbywa się hybrydowo. Można w nim uczestniczyć stacjonarnie w siedzibie Centrum Interpretacji Zabytków na Starym Mieście (obowiązuje limit miejsc: 30 osób) lub online z domu albo dowolnego miejca.
Wykłady stacjonarne kosztują 5 złotych i odbywają się w Centrum Interpretacji Zabytku na Starym Mieście (ul. Brzozowa 11/13). Bilety do nabycia online lub w kasie Centrum Interpretacji Zabytku. KUP BILET NA WYKŁAD STACJONARNY
Wykłady online kosztują 5 złotych, wejściówki do kupienia przez stronę eWejsciowki.pl. Na podany adres e-mail zostanie wysłany link do platformy ZOOM. Na telefonie komórkowym lub tablecie aplikację ZOOM należy wcześniej bezpłatnie pobrać i zainstalować. KUP BILET NA WYKŁAD ONLINE
Zdjęcie: Dzieci z Domu Małego Dziecka imienia ks. Boduena podczas posiłku, Aleksander Minorski, lata 1930 – 1939, Warszawa zb. Muzeum Warszawy