czw., 07.11.2024
18:00–19:30
Wykład
Centrum Interpretacji Zabytku
5 zł
Niematerialna Warszawa: Pańska skórka czy Wuzetka. Wykład Agnieszki Kuś
- Jakie warszawskie słodkości kuszą na listach kulinarnego dziedzictwa niematerialnego?
- Gdzie powinien się udać amator słodyczy podczas wycieczki do Warszawy?
- Czy najsłodsze desery kupuje się w cukierni?
Podczas spotkania wybierzemy się w wirtualną wycieczkę po Warszawie i „palcem po mapie” zawędrujemy do miejsc, gdzie można spróbować tych lokalnych specjałów. Przy okazji zastanowimy się jakie historie opowiadają te warszawskie smakołyki oraz czy inne polskie miasta mają podobne tradycje. Porozmawiamy o kuchni, jako o dziedzictwie niematerialnym i sposobach na jego ochronę ale… będą też przepisy!
Spotkanie poprowadzi Agnieszka Kuś, historyczka, varsavianistka i edukatorka kulinarna.
Wykład towarzyszy wystawie „Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska”. Sprawdź harmonogram wydarzeń.
Dostępność: osoby z niepełnosprawnością ruchu