pon., 20.08.2018
18:30–19:45
Centrum Interpretacji Zabytku
wstęp 5 zł
Mniej znane zakątki kuchni śródziemnomorskiej
Tradycyjna kuchnia obu tych krajów, szczególnie Grecji, wydaje się w Polsce dobrze rozpoznana. Celem będzie zatem ukazanie jej mniej znanych zakątków, a także wskazanie nie tylko walorów smakowych czy odżywczych, ale znaczenia kulturowego jedzenia po śródziemnomorsku.
Cykl Niematerialne dziedzictwo Grecji i Cypru na liście UNESCO
W tej kategorii Grecja i Cypr pojawiają się na liście UNESCO siedem razy. Jedne wpisy mają charakter bardzo lokalny (uprawa drzew mastyksowych na wyspie Chios), inne ponadregionalny (kuchnia śródziemnomorska – zapis obejmuje siedem krajów). Wszystkie jednak dotyczą szeroko pojętej kultury ludowej, a dokładniej niektórych jej zjawisk, które charakteryzuje niebywała żywotność. Wykłady przybliżą większość z nich.
Prowadzący: dr Przemysław Kordos jest etnografem i literaturoznawcą, zajmującym się szeroko pojętą tematyką nowej Grecji oraz Cypru. Jego doktorat dotyczył polskiego podróżnictwa do Grecji, zajmował się również kwestią tożsamości nowogreckiej, kulturą ludową w Grecji i na Cyprze oraz współczesną literaturą nowogrecką. Pracuje na Wydziale Artes Liberales UW.
Wydarzenie zostało objęte patronatem Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego 2018