pon., 19.10.2020
18:30–19:45
Wykład
Centrum Interpretacji Zabytku
5 zł
Lahmacun, gozleme, bazlama – płaski chleb w tradycji kulinarnej Turcji | ONLINE
UWAGA
W Muzeum Warszawy i oddziałach zostały wprowadzone zmiany w regulaminie wydarzeń w trakcie epidemii COVID-19. Ze względu na nowe obostrzenia wszystkie wykłady odbędą się wyłącznie ONLINE.
Fast food i street food w jednym. Szybkie i smaczne placki często nazywane są turecką pizzą. To szukanie porównania albo próba wyjaśnienia, która jednak wprowadza sporo zamieszania. Płaskie chleby były i są popularne wszędzie na świecie. Indyjski nan, słowiański podpłomyk, pizza czy focaccia to tylko niektóre przykłady.
Na wykładzie poznamy przodków wyrastających bochnów chleba kuszących dziś z okna każdej piekarni. Odkryjemy rodzaje tego prostego pieczywa, jadanego zarówno w basenie Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie.
Cykl wykładów: Stambuł – kulinarny Orient-Express
Leżący na skrzyżowaniu szlaków handlowych Stambuł przez stulecia był jednym z najbardziej różnorodnych religijnie i etnicznie miast na świecie. Sefardyjscy i aszkenazyjscy Żydzi mieszkali obok zastanych na miejscu chrześcijańskich mieszkańców Bizancjum, Ormian, Greków i Włochów oraz obok muzułmanów, którzy pojawili się tu razem z armią Ahmeda II. Stworzyli razem wspaniałą mieszankę, w której narodowość była kwestią drugorzędną, bo najważniejsza była wspólnota jaka była ich udziałem.
Splot kultur, narodowości, obyczajów i tradycji doprowadził do powstania niepowtarzalnej atmosfery tego fascynującego miejsca. Podczas cyklu wykładów porozmawiamy o tamtejszej kuchni jako nieodłącznej części kultury Stambułu. Dowiemy się, które kulinarne zwyczaje i tradycje zostały wpisane na listę reprezentatywną niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.
Prowadzący: Bartek Kieżun
Jest dziennikarzem kulinarnym związanym z magazynem Kukbuk. Z wykształcenia jest antropologiem kultury i absolwentem Szkoły Sommelierów. Współpracuje z Radiem Kraków, serwisem Wirtualna Polska, Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. Prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych. Jest autorem książki „Italia do zjedzenia”, kulinarnego przewodnika po Włoszech.
Informacje o wydarzeniu online
Wejściówki online do kupienia przez stronę ewejsciowki.pl. Po opłaceniu wejściówki dostaniesz maila z linkiem do wykładu online.
Wykład online realizujemy przez platformę ZOOM. Na telefonie komórkowym lub tablecie aplikację ZOOM należy wcześniej bezpłatnie pobrać i zainstalować.
Limit miejsc: 50
Sprawdź pozostałe wykłady poniedziałkowe w Centrum Interpretacji Zabytku.