fbpx

Używamy plików cookies do zbierania informacji dotyczących korzystania z serwisu Muzeum Warszawy i jego oddziałów. W każdej chwili możesz zablokować obsługę plików cookies w swojej przeglądarce. Pamiętaj, że zmiany ustawień w przeglądarce mogą ograniczyć dostęp do niektórych funkcji stron internetowych naszego serwisu.

Wydarzenia

pon, 27.04.2020
18:30–19:45

Wykład
Centrum Interpretacji Zabytku
5 zł

Lahmacun, gozleme, bazlama – płaski chleb w tradycji kulinarnej Turcji

Fast food i street food w jednym. Szybkie i smaczne placki często nazywane są turecką pizzą. To szukanie porównania albo próba wyjaśnienia, która jednak wprowadza sporo zamieszania. Płaskie chleby były i są popularne wszędzie na świecie. Indyjski nan, słowiański podpłomyk, pizza czy focaccia to tylko niektóre przykłady. To przodkowie wyrastających bochnów chleba, kuszących dziś z okna każdej piekarni. Były szybsze i prostsze, dlatego nie może dziwić, że jadano je zarówno w basenie Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie.

 

Cykl wykładów: Stambuł – kulinarny Orient-Express

Leżący na skrzyżowaniu szlaków handlowych Stambuł, przez stulecia był jednym z najbardziej różnorodnych religijnie i etnicznie miast na świecie. Sefardyjscy i aszkenazyjscy Żydzi mieszkali obok zastanych na miejscu chrześcijańskich mieszkańców Bizancjum, Ormian, Greków i Włochów oraz obok muzułmanów, którzy pojawili się tu razem z armią Ahmeda II. Stworzyli razem wspaniałą mieszankę, w której narodowość była kwestią drugorzędną, bo najważniejsza była wspólnota jaka była ich udziałem. Splot kultur, narodowości, obyczajów i tradycji doprowadził do powstania niepowtarzalnej atmosfery tego fascynującego miejsca. Podczas cyklu wykładów porozmawiamy o tamtejszej kuchni jako nieodłącznej części kultury Stambułu. Dowiemy się, które zwyczaje i tradycje związane z kulinariami zostały wpisane na listę reprezentatywną niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.

 

Prowadzący: Bartek Kieżun

Jest dziennikarzem kulinarnym związanym z magazynem Kukbuk. Z wykształcenia jest antropologiem kultury i absolwentem Szkoły Sommelierów. Współpracuje z Radiem Kraków, serwisem Wirtualna Polska, Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. Prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych. Jest autorem książki „Italia do zjedzenia”, kulinarnego przewodnika po Włoszech oraz najnowszej, wydanej w 2019 roku „Portugalii do zjedzenia”.

 

Cykl wykładów Bartka Kieżuna będzie kontynuowany w kolejnym trymestrze (maj-czerwiec 2020 roku).

 

Sprawdź pozostałe wykłady poniedziałkowe w Centrum Interpretacji Zabytku.

 

Kup biletKup bilet Zarezerwuj Zarezerwuj

Rejestracja na wydarzenie

Rezerwacje on-line na to wydarzenie nie są dostępne.