Używamy plików cookies do zbierania informacji dotyczących korzystania z serwisu Muzeum Warszawy i jego oddziałów. W każdej chwili możesz zablokować obsługę plików cookies w swojej przeglądarce. Pamiętaj, że zmiany ustawień w przeglądarce mogą ograniczyć dostęp do niektórych funkcji stron internetowych naszego serwisu.

Wydarzenia

pon., 26.08.2019
18:30–19:45

Wykład
Centrum Interpretacji Zabytku
5 zł

Ryż i jego sekrety

Antyczny świat cenił ryż. Ziarno przybywało do Aten i Rzymu z terenów Egiptu. Sporo w historii tego zboża zmieniło się dzięki wyprawom Aleksandra Wielkiego; później rzymscy osadnicy uprawiali ryż nawet na terenach dzisiejszych Niemiec. Co takiego niesamowitego kryje w sobie to zboże, że dziś uprawia się go nawet więcej niż kukurydzy i dlaczego portugalscy królowie zakazali jego uprawy? Na te pytania odpowiemy podczas kolejnego wykładu poświęconego diecie śródziemnomorskiej.

Cykl wykładów: Dieta śródziemnomorska. Kulinarne drogi i bezdroża

Pod pojęciem diety śródziemnomorskiej kryje się wszystko, co mieści się w przestrzeni pomiędzy krajobrazem a stołem, dlatego zapraszamy na wykłady poświęcone południowoeuropejskim kulinariom, drogom i bezdrożom, bo z doświadczenia wiemy, że czasem to, co najbardziej interesujące, wcale nie kryje się na głównym szlaku. Po wykładach skupiających się wokół o Italii tym razem rozszerzymy nasze zainteresowania w kierunku całego basenu Morza Śródziemnego. Umieszczenie tych konkretnych tematów w szerszym kontekście unaoczni ich obecność w życiu codziennym, w rytuałach oraz ich symboliczne znaczenia. Skupimy się na takich zagadnieniach jak wino, ryż czy produkty, które pojawiły się po podbiciu południa Europy przez wojowników arabskich.

 

Prowadzący: Bartek Kieżun

Jest dziennikarzem kulinarnym związanym z magazynem Kukbuk. Z wykształcenia jest antropologiem kultury i absolwentem Szkoły Sommelierów. Współpracuje z Radiem Kraków, serwisem Wirtualna Polska, Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. Prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych. Jest autorem książki „Italia do zjedzenia”, kulinarnego przewodnika po Włoszech.

Sprawdź pozostałe wykłady poniedziałkowe w Centrum Interpretacji Zabytku

 


Rejestracja na wydarzenie

Rezerwacje on-line na to wydarzenie nie są dostępne.