Używamy plików cookies do zbierania informacji dotyczących korzystania z serwisu Muzeum Warszawy i jego oddziałów. W każdej chwili możesz zablokować obsługę plików cookies w swojej przeglądarce. Pamiętaj, że zmiany ustawień w przeglądarce mogą ograniczyć dostęp do niektórych funkcji stron internetowych naszego serwisu.

Wydarzenia

pon., 06.08.2018
18:30–19:45


Centrum Interpretacji Zabytku
Wstęp 5 zł

Pizza. Z ulicy na królewskie stoły

Jedzenie biedoty sprzedawane na ulicy. Na początku zwykły placek smarowany oliwą i czosnkiem albo kawałek ciasta wrzucany do pieca, by sprawdzić, czy temperatura jest już właściwa do wypieku chleba. O ironio, ten sam kawałek zagościł później na królewskim stole i został nazywany imieniem królowej. Oto pizza, nie tylko Margherita! Historia pizzy jest pełna paradoksów.

 

Cykl Dieta śródziemnomorska. Kulinarne drogi i bezdroża

Pod pojęciem diety śródziemnomorskiej kryje się wszystko, co mieści się w przestrzeni pomiędzy krajobrazem a stołem, dlatego zapraszamy na wykłady poświęcone włoskim kulinarnym mącznym drogom i bezdrożom, bo z doświadczenia wiemy, że czasem to, co najbardziej interesujące, wcale nie kryje się na głównym szlaku. Podczas wykładów poświęconych pizzy, makaronowi i chlebowi zawędrujemy nawet do Chin, Grecji i Nowego Jorku, by pokazać, że dieta śródziemnomorska, wpisana na Listę reprezentatywną niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO, to sprawa wielce skomplikowana.

Prowadzący: Bartek Kieżun jest dziennikarzem kulinarnym związanym z magazynem Kukbuk. Z wykształcenia jest antropologiem kultury i absolwentem Szkoły Sommelierów. Współpracuje z Radiem Kraków, serwisem Wirtualna Polska, Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. Prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych. Jest autorem książki Italia do zjedzenia, kulinarnego przewodnika po Włoszech.

 

Wydarzenie zostało objęte patronatem Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego 2018


Rejestracja na wydarzenie

Rezerwacje on-line na to wydarzenie nie są dostępne.