pon., 29.04.2019
18:30–19:45
Wykład
Centrum Interpretacji Zabytku
5 zł
Oliwa – kulturowe dzieje niezwykłego soku
Przeszłość oliwy stanowi jedną z niewyjaśnionych tajemnic, bo tak naprawdę nikt nie wie, jak to się wszystko zaczęło. Historycy i historyczki wskazują kilka miejsc na mapie w basenie Morza Śródziemnego. Być może były to tereny dzisiejszego Izraela, mówią jedni, inni zaś upierają się przy tym, że wszystko zaczęło się na zachodnim wybrzeżu Turcji, w prowincji Çanakkale, w okolicach mitycznej Troi. Nie zmienia to faktu, że jeden z głównych składników diety śródziemnomorskiej był też lekarstwem, paliwem do lamp, a także bazą produkcji mydła.
Cykl wykładów: DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA. KULINARNE DROGI I BEZDROŻA
Pod pojęciem diety śródziemnomorskiej kryje się wszystko, co mieści się w przestrzeni pomiędzy krajobrazem a stołem, dlatego zapraszamy na wykłady poświęcone południowoeuropejskim kulinariom, drogom i bezdrożom, bo z doświadczenia wiemy, że czasem to, co najbardziej interesujące, wcale nie kryje się na głównym szlaku. Skupimy się na takich zagadnieniach jak historia i kulturowa obecność oliwy, chleba, makaronu, pizzy, wina, octu, ryżu oraz produktów, które pojawiły się po podbiciu południa Europy przez wojowników arabskich i tych, które przypłynęły do Europy z obu Ameryk i na stałe zmieniły obraz diety śródziemnomorskiej.
Uwaga! Wykład wyjątkowo poprowadzi Przemek Krupski, zastępujący Bartka Kieżuna.
Przemek Krupski – kulturoznawca i smakosz, stylista kulinarny współpracujący z Kukbukiem, Wydawnictwem Znak i Buchmann. Stylizował sesje fotograficzne dla bestsellerowych książek kucharskich, współpracował z UMK Kraków. Miłośnik dobrego jedzenia i polskiego dizajnu, który od lat podróżuje tropem największych mistrzów sztuki, nie tylko kulinarnej. Współtwórca książek „Italia do zjedzenia” i „Portugalia do zjedzenia”. Laureat ELLE STYLE AWARDS.
Sprawdź pozostałe wykłady poniedziałkowe w Centrum Interpretacji Zabytku